Champagne bestellen

Champagne bestellen afbeelding 01

Samenvatting Artikel

Champagne is een van de populairste alcoholische dranken ter wereld. Het is een beschermde mousserende wijn die alleen mag worden geproduceerd in de gelijknamige Franse regio. Champagne wordt bij veel verschillende gelegenheden gedronken. Zo is het het populairste drankje om het nieuwe jaar mee in te luiden. Daarnaast wordt champagne ook vaak op verjaardagen gedronken of een andere bijzondere feestelijke gelegenheid. Er zijn veel verschillende champagneproducenten die elk een aantal kwaliteitsflessen in huis hebben, maar welke champagne moet je nu precies bestellen en waar moet je op letten? In dit artikel lees je alles dat je moet weten voordat je champagne gaat bestellen. 

Champagne moet uit champagne komen

Als je op zoek bent naar echte champagne dan is het belangrijk dat je erop let dat de champagne ook daadwerkelijk in de regio champagne in Frankrijk is geproduceerd. Alles dat champagne wordt genoemd maar niet in die regio is geproduceerd, is geen “echte” champagne. Let daar dus goed op. Bovendien is champagne een beschermde drank, dus het is ook niet toegestaan om andere dranken champagne te noemen. 

Zoetheid van de champagne 

Het is belangrijk dat je goed op de zoetheid van de champagne let. Wil je een heel zoete champagne of juist een droge champagne? Het is belangrijk dat je goed op het etiket leest hoe goed de champagne is. Hieronder staat een korte lijst met hoeveelheden suiker in champagne:

  • Brut nature: 0 – 3 g/L, dit is een super droge champagne die fris smaakt en ietwat zuur is. 
  • Extra brut: 0 – 6 g/L, iets minder droog dan de brut nature. 
  • Brut: 0 – 12 g/L, een beetje een zoete champagne, dit is de meest verkochte champagne. 
  • Extra droog: 12 – 17 g/L, deze champagne is licht zoet, de naam is dus zeer misleidend. 
  • Sec of droog: 17 – 32 g/L, deze champagne is redelijk zoet. 
  • Demi-sec: 32 – 50 g/L, zeer zoete champagne. 
  • Doux: >50 g/L, ook wel dolce genoemd, is een zeer zoete champagne die vaak als dessert wijn wordt gedronken. 

Zoals je ziet is er een grote variëteit aan zoetheid van de champagne. Ben je op zoek naar een dessertwijn? Dan kun je beter een doux champagne kopen. Wil je liever iers gangbaarders dat voor alles goed is? Dan kun je bijvoorbeeld voor de Louis Roederer Premier Brut Champagne gaan. 

De druivensoorten van champagne 

Witte druiven worden het meest in champagne gebruikt. De soorten die het meest worden gebruikt zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Als je op zoek bent naar een lichte en zachte champagne, dan kun je het beste kiezen voor een champagne die uitsluitend van witte druiven is gemaakt. Voor een wat fruitige champagne kun je beter kiezen voor een rosé champagne. 

Verder zijn er nog jaren waarin de weersomstandigheden perfect waren om een zeer goede champagne te produceren. Sommige huizen hebben dan ook premium flessen die uit een specifiek jaar afkomstig zijn met een zeer goede oogst. Deze flessen zijn uiteraard wat duurder, maar ze zijn dan ook van zeer hoge kwaliteit. 

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Alles over brut champagne
Champagne druivensoorten