Prosecco bestellen

Prosecco afbeelding 01

Samenvatting Artikel

Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die voornamelijk in de omgeving van Veneto wordt geproduceerd. Het is vernoemd naar de gelijknamige plaats in de regio Triëste, waar prosecco haar oorsprong heeft. Deze mousserende wijn wordt hoofdzakelijk geproduceerd met de Gleradruif. Tegenwoordig is prosecco een zeer populaire drank die bij veel feestelijk gelegenheden wordt gedronken. Zo is het een erg populair drankje op nieuwjaarsdag of voor een verjaardag. Het is vaak lastig om te bepalen welke prosecco je moet kopen voor deze gelegenheden. In dit artikel helpen we je om een goede prosecco te kiezen.

Kies voor een prosecco van de Gleradruif

De druif speelt een belangrijke rol bij de meeste wijnen. Vaak wordt de wijn naar de druif vernoemd, maar bij prosecco is dit niet het geval. Je hebt het hierboven misschien al gelezen, prosecco wordt gemaakt van de Gleradruif. Het is dan ook belangrijk dat je goed het etiket van de fles wijn leest en erop let dat jouw prosecco met de Gleradruif is geproduceerd. Als de wijn niet minimaal voor 85% uit de Gleradruif bestaat, dan mag het geen prosecco worden genoemd. Je hebt dan misschien wel een lekkere Italiaanse mousserende wijn te pakken, maar het is zeker geen prosecco. 

Echte prosecco komt uit Italië

Het is belangrijk dat de prosecco in Italië is geproduceerd als je prosecco van goede kwaliteit wilt drinken. Prosecco heeft namelijk niet dezelfde beschermende status als champagne. Dat betekent dat prosecco ook in andere regio’s mag worden geproduceerd. Zo wordt prosecco bijvoorbeeld ook in Australië geproduceerd. Daarom is het belangrijk dat je goed het etiket van de fles leest voordat je een fles prosecco koopt. Prosecco uit andere regio’s heeft namelijk een andere kwaliteit en smaakt niet naar “echte” prosecco. 

Zoetheid van prosecco

Houd je van een droge of juist zoete prosecco? Prosecco kan verschillende hoeveelheden suiker bevatten. Hieronder staat kort samengevat wat de verschillende termen zijn en hoeveel suiker deze bevatten:

  • Extra brut: 0 – 6 gram suiker, dit is een zeer droge prosecco. 
  • Brut: 6 – 12 gram suiker, dit is een droge prosecco die net iets zoeter is dan extra brut. 
  • Extra droog: 12 – 17 gram suiker, de naam is misschien een beetje misleidend, maar dit is juist een gebalanceerde prosecco. 
  • Droog: 17 – 32 gram, dit is de zoetste prosecco die er is en wordt vaak gebruikt als aperitief.

Prosecco kent een grote variatie aan zoetheid zoals je hierboven kunt lezen. Lees goed het etiket om te bepalen welke prosecco jouw voorkeur heeft. Een van de meest gedronken prosecco’s in Italië is de Domus Picta Extra Dry Prosecco, dit is een prosecco die iets zoeter is dan Brut. 

Proef verschillende prosecco’s

Hierboven heb je kunnen lezen hoe je een goede prosecco kiest, maar welke prosecco past nu bij jou? Als je niet veel ervaring hebt met prosecco, dan is er maar één optie om erachter te komen wat bij jou past: proef verschillende prosecco’s. Op deze manier kom je erachter wat jij lekker vindt en kun je heerlijk genieten van een goed glas prosecco. 

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne
Champagne druivensoorten