Alles over cava

champagnetijd 06

Samenvatting Artikel

Cava is een uit Spanje afkomstige mousserende wijn. In verschillende delen van Spanje wordt deze wijn gemaakt. Net als champagne wordt cava geregeld als aperitief gedronken. Het is natuurlijk ook een geschikt drankje om mee te kunnen proosten bij een feestelijke gelegenheid. Witte cavavarianten worden hierbij het meest gedronken. De andere varianten zijn rosécava’s.

Cava wordt door veel mensen Spaanse champagne genoemd. Gezien de gelijkenissen die er bestaan tussen cava en champagne is dat begrijpelijk, maar toch is het niet correct. Alleen wijn die afkomstig is uit de Franse regio Champagne mag namelijk die naam dragen. De benaming Spaanse cava, die vaak wordt gebruikt, is ook niet logisch. Dit is in feite een pleonasme, want cava is per definitie Spaans.

Het belangrijkste dat je over de totstandkoming moet weten

Voor de productie van cava kunnen verschillende soorten druiven worden gebruikt. In de praktijk blijkt dat drie druivensoorten veruit het meest populair zijn. Hieronder valt de parellada, een witte druif die frisheid en een hogere zuurgraad aan de drank toevoegt. Deze groeit vooral in Catalonië. De xarek·lo is ook een wit druivenras die met name in Noordoost-Spanje voorkomt. Van deze druif gaat een smaak uit die doet denken aan gedroogd fruit, citrus en abrikozen. Tenslotte hebben we nog de macabeo druif, ook wel viura genoemd. Deze witte druif groeit voornamelijk in La Rioja.

Traditioneel gezien krijgt cava z’n koolzuur door de tweede gisting van negen maanden. Deze gisting vindt op de fles plaats. Je kunt echte cava van nagemaakte cava onderscheiden doordat de originele variant altijd een vierpuntige ster onder de kurk van de fles heeft.

Indeling cava’s naar zoetheid

Hoe een cava wijn precies smaakt valt niet op voorhand te zeggen. Er zijn immers veel verschillende soorten. Deze soorten worden voor de overzichtelijkheid ingedeeld naar zoetheid. Wat dat betreft kun je de volgende cava’s onderscheiden:

  • Brut nature: hierin zit helemaal geen toegevoegd suiker.
  • Extra brut: hier zit maximaal zes gram per liter aan toegevoegd suiker in.
  • Cava brut: hierbij is sprake van 6 tot 15 gram aan toegevoegd suiker per liter.
  • Extra seco: 12 tot 20 gram suiker per liter.
  • Seco: 17 tot 35 gram.
  • Semi-seco: 33 tot 50 gram.
  • Dulce: meer dan 50 gram.

Categorisering naar bewaartijd

Een andere manier om verschillende soorten cava te categoriseren is door te kijken naar hoe lang deze is bewaard nadat de productie in feite al voltooid was. Besef je hierbij dat cava sowieso negen maanden moet zijn bewaard voordat het ter consumptie of verkoop kan worden aangeboden. 

Producenten kunnen er echter ook voor kiezen de cava langer te bewaren. Wordt de cava wijn namelijk vijftien maanden bewaard, dan mag deze het label ‘reserva’ dragen. Bij een bewaartijd van dertig maanden of langer is er zelfs sprake van ‘gran reserva’. Bij een gran reserva wordt ook het jaar van de druivenoogst op het etiket gepubliceerd. Overigens is het goed om te weten dat alleen brut nature, extra brut en brut cava’s aanspraak kunnen maken op het gran reserva label.

Recente blog artikelen

Effectieve digitale communicatie: tips en tools voor succes
De kunst van vertalen: meer dan woorden omzetten alleen
De passie en geschiedenis van feyenoord en zijn trouwe fans
Tips en strategieën voor het leren en vertalen van een nieuwe taal
Hoe je taarten invriest en vers houdt: handige tips
Creëer een warme en uitnodigende keuken met eenvoudige tips
De beste appelsoorten kiezen voor jouw favoriete bakrecepten