Het verschil tussen champagne, prosecco en cava

champagnetijd 17

Samenvatting Artikel

Champagne, prosecco en cava zijn alle drie mousserende wijnen. Een duidelijke overeenkomst tussen deze wijnen is dat er dus koolzuur in zit. Ook de alcoholpercentages wijken doorgaans niet sterk van elkaar af. Meestal gaat het om zo’n elf of twaalf procent. Verder worden al deze mousserende wijnen graag ingezet als aperitief, dessert of om op een feestelijk moment te proosten.

Verschillen tussen prosecco, cava en champagne zijn er echter ook volop. Hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste verschillen die er bestaan.

Afkomst

Ten eerste staat vast dat af de afkomst van deze beroemde mousserende wijnen niet dezelfde is. Zo komt champagne uit de gelijknamige regio in Frankrijk, een stukje ten oosten van Parijs. Prosecco komt uit de Italiaanse regio Veneto en Cava kan in heel Spanje gemaakt worden, al gebeurt dit vooral in Catalonië.

Druiven

De druiven op basis waarvan men de mousserende wijnen maakt verschillen fors. Bij champagne mag er gebruikgemaakt worden van zeven druivensoorten, al worden de chardonnay, pinot noir en de meunier druiven met afstand het meest gebruikt. Voor cava mogen er ook diverse soorten gebruikt worden. Hierbij zijn het de macabeo, de xarel·lo en de parellada druiven die het meest worden ingezet. Een verschil tussen cava en prosecco is dat voor de laatstgenoemde maar één druivensoort wordt gebruikt: de glera, die ook wel bekendstaat als de proseccodruif.

Smaak

Van alle mousserende wijnen die we hier noemen zijn talrijke subsoorten te onderscheiden. De smaak hangt er dus maar net vanaf welke fles je in huis hebt. Toch wordt over het algemeen prosecco als de meest zoete wijn beschouwd van deze drie. Cava is vaak iets gekruider en champagne juist wat frisser.

Productieproces

Wat betreft het productieproces zien we dat bij prosecco een afwijkende methode wordt gebruikt. Aan deze Italiaanse wijn wordt het koolzuur namelijk toegevoegd door de tweede vergisting in een grote, afgesloten tank te laten plaatsvinden. Bij cava en champagne gebeurt dit op fles, zoals de traditionele methode voorschrijft. 

Houdbaarheid

Mede door de afwijkende manier van produceren is prosecco niet echt een wijn die je lang kunt bewaren. De inhoud van een aangeschafte fles wordt er niet beter op als je die fles lang in je wijnrek laat liggen. Bovendien kun je een geopende fles prosecco het best meteen opdrinken. Voor cava geldt ook dat je deze het best niet langer dan een jaar kunt bewaren na aanschaf. Dit is een duidelijk verschil tussen cava en champagne, want champagne (zeker eentje van goede kwaliteit) kun je gerust jarenlang thuis opslaan.

Prijs

Tenslotte zijn er duidelijke verschillen in prijs te onderscheiden. Sowieso is champagne de duurste mousserende wijn die wereldwijd bestaat. Voor een goede variant in een fles van driekwart liter betaal je minstens twee tientjes. Vergeleken daarbij zijn cava en prosecco ronduit goedkoop. Voor een goede cava betaal je namelijk ongeveer een tientje en een prosecco van fatsoenlijke kwaliteit hoeft niet eens meer dan vijf euro te kosten.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne