Lekkere mousserende wijnen

champagnetijd 01

Samenvatting Artikel

Mousserende wijnen zijn wijnen waar koolzuur (oftewel bubbels) in zitten. In talrijke landen waar men wijn produceert, worden ook een of meerdere varianten mousserende wijn op de markt gebracht. De verschillen in kwaliteit zijn bij deze bubbeltjeswijnen echter behoorlijk groot. Wil je graag weten wat nu echt lekkere mousserende wijnen zijn? Lees dan ook de rest van dit artikel even door, want hieronder gaan we dieper in op een aantal van de beste varianten die er zijn

Champagne 

Er kan twijfel over mogelijk zijn: de meest bekende mousserende wijn wereldwijd moet wel champagne zijn. Champagne is een wijnsoort met een rijke geschiedenis, enorm veel varianten en een bijzonder complexe manier van totstandkoming. De grootste champagnehuizen gebruiken immers heel nauwkeurig afgestelde assemblages aan druivensoorten (met name chardonnay, pinot noir en meunier). Druiven en wijnen worden van tientallen of zelfs honderden boeren in de regio Champagne ingekocht. Het perfecte mengsel hiervan leidt tot de kwalitatief hoogstaande champagnes die we nu kennen. 

Goed om te weten is overigens dat alleen mousserende wijn uit de regio Champagne de naam champagne mag dragen.

Cava

Ook in Spanje wordt mousserende wijn van hoge kwaliteit geproduceerd. Hiermee wordt vooral cava bedoeld. Net als champagne kent cava een heleboel soorten. Deze zijn in te delen van zoet tot droog en van een korte naar een lange bewaartijd. Als basis worden inheemse druivenrassen gebruikt, vooral parellada, macabeo en xarel·lo.

Spumante

Italië is natuurlijk ook een van de beste wijnlanden van Europa. De beroemdste koolzuurhoudende wijn die uit dit land komt is ongetwijfeld prosecco. Prosecco wordt in de noordelijke regio Veneto geproduceerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de glera-druif. Prosecco staat verder bekend om z’n half-mousserende varianten die de naam frizzante dragen. Echter, frizzante geniet wel vooral bekendheid buiten Italië. In het land van herkomst zelf drinkt men namelijk veel liever spumante, oftewel ‘echte’ mousserende prosecco wijn. Ook bij prosecco geldt dat er verschillende zoetheid klassen te onderscheiden zijn.

Lambrusco

Een andere bekende wijn uit Italië is Lambrusco. Lambrusco-wijnen staat over het algemeen bekend als licht mousserend. Daarnaast hebben ze meestal een betrekkelijk frisse en toegankelijke smaak. Aan de basis van Lambrusco staan druiven van het gelijknamige ras. Dit is een blauwe druivensoort die relatief makkelijk te kweken is en weinig tannines en suikers bevat. Overigens zijn er door de honderden jaren heen wel verschillende subversies ontstaan van de lambrusco druif. Kleine verschillen in smaak zijn daardoor wel mogelijk. 

Asti

We blijven nog even in Italië, want ook de mousserende wijn Asti komt hier vandaan. We hebben het hier ook wel over Asti spumante, want deze wijn uit Piëmont gaat door het leven als een volle mousserende wijn. Doorgaans wordt Asti iets kouder opgediend dan vergelijkbare bubbels. Een temperatuur van zes tot acht graden wordt als ideaal beschouwd. De witte muskaatdruif staat aan de basis van Asti.

Sekt bA

Tenslotte noemen we hier de meest bekende mousserende wijn uit Duitsland. We hebben het hier natuurlijk over Sekt, of om precies te zijn, over Sekt bA. Deze toevoeging bA (bestimmter Anbaugebiete) is belangrijk, want dit zou je kunnen zien als een kwaliteitsgarantie. Voor Sekt van de beste kwaliteit wordt vooral van de riesling-druif gebruik gemaakt.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne