Champagne druivensoorten

champagnetijd 22

Samenvatting Artikel

Zoals geldt voor elke vorm van wijn wordt champagne gemaakt van vergist druivensap. Er zijn zeven soorten druiven die aan de basis kunnen en mogen staan van champagne. 

Hieronder beschrijven we eerst de drie meest voorkomende druivensoorten. Deze drie soorten nemen samen liefst 99 procent van het oppervlak van de druivenplantages in de Champagne in beslag. Daarna noemen we ook andere soorten druiven die soms gebruikt worden. Tenslotte verstrekken we je nog nuttige informatie over hoe deze druiven invloed hebben op belangrijke en veelvoorkomende namen van champagnesoorten.

Chardonnay

De chardonnay druif is in de champagne wereld met afstand de meest gebruikte witte druif. Chardonnay druiven zorgen ervoor dat champagne een lichtere smaak krijgt. Bovendien geeft deze druif de drank een subtiele zuurgraad mee. Champagnes met veel chardonnay worden daarom gezien als ideaal voor het aperitief. 

Chardonnay plantages vind je vooral in de directe omgeving van de stad Épernay. Om die reden produceren champagnehuizen uit Épernay meestal vooral champagnes waarin chardonnay dominant aanwezig is. Hoe korter namelijk de afstand is die de geperste druiven moeten afleggen naar het champagnehuis, hoe beter. 

Pinot Noir

Plantages met de blauwe pinot noir druiven komen met name voor in de onmiddellijke omgeving van de stad Reims. In Reims vind je daarom vooral typische pinot noir huizen. Deze druif staat trouwens bij sommigen ook bekend onder de Duitse naam Spätburgunder.

De pinot noir is een druif die relatief moeilijk te cultiveren is. Toch speelt deze druif een vooraanstaande rol in tal van champagnes. De smaak die van pinot noir af komt is namelijk uiterst vol. Bovendien blijft deze smaak lang behouden in de uiteindelijke drank.

Meunier

De meunier druif, vaak ook pinot meunier genoemd, is ook een blauwe druif. Voor champagnehuizen is de meunier vooral interessant omdat deze makkelijk te telen is, een fijne fruitige smaak afgeeft en goed tegen vorst kan. Daar staat wel tegenover dat wijn met veel meunier minder goed of snel rijpt.

Andere druivensoorten

Er zijn vier andere druivensoorten die samen goed zijn voor één procent van de druiven inhoud van champagne. Hieronder vallen de pinot blanc en de pinot gris. Dit zijn allebei druivensoorten die nauw verwant zijn aan de pinot noir. Verder maakt men sporadisch gebruik van de petit meslier en de arbane druiven (beiden witte druivensoorten). 

Invloed druivensoorten op champagne namen

De kleur van de gebruikte druiven in champagne kan een flinke invloed hebben in de namen die bepaalde champagnesoorten hebben. Op basis van de naam kun je dus soms al vermoeden hoe een champagne ongeveer zal smaken. Je weet dan dus ook voor welke gelegenheid een bepaald type vooral geschikt zal zijn.

Een bekend voorbeeld hiervan is een Blanc de blancs. Een dergelijke champagne wordt door diverse grote champagnehuizen op de markt gebruikt. Hierbij gaat het om champagne die volledig van witte druiven is gemaakt – meestal louter van chardonnay. Je kunt bij een Blanc de blancs dan ook rekenen op een fris smakende champagne. 

Hiertegenover staan Blanc de noirs-champagnes. Deze worden van alleen blauwe druiven geassembleerd. Ook voor Blanc de noir geldt dat verschillende bekende champagnehuizen hier een versie van aanbieden. Als consument kun je hierbij een krachtig en fruitig smakende champagne verwachten.

Recente blog artikelen

Hoe je taarten invriest en vers houdt: handige tips
Creëer een warme en uitnodigende keuken met eenvoudige tips
De beste appelsoorten kiezen voor jouw favoriete bakrecepten
Champagne serveren: zo doe je dat!
Champagne serveren: zo doe je dat!
4 manieren om een champagnefles te ontkurken
De lekkerste soorten champagne