Cava bestellen

Cava bestellen

Samenvatting Artikel

Veel mensen zijn wel bekend met droge champagne en prosecco is natuurlijk ook een bekende. Maar wist je dat er ook een goed alternatief is voor deze twee mousserende wijnen? Wie op zoek is naar droge mousserende wijnen zal sowieso cava tegenkomen in zijn zoektocht. Cava is een traditionele Spaanse wijn en is ook nog eens een stuk goedkoper dan champagne en prosecco. In dit artikel lees je alles dat je moet weten over cava en we geven je een aantal tips zodat jij altijd de beste cava in huis hebt. 

De productie van cava 

Cava wordt in verschillende regio’s van Spanje geproduceerd, maar het gros van de productie vindt voornamelijk in de regio Catalonië plaats. Het warme Spaanse klimaat zorgt ervoor dat er goede wijnen kunnen worden geproduceerd. De vele zonuren zorgen ervoor dat er meer suiker in de druiven wordt geproduceerd wat goed is voor de kwaliteit van de wijnen. De bekendste druiven die worden gebruikt voor de productie van cava zijn Macabeo, Xarel-lo en Parellada. In tegenstelling tot de beperkte variëteit aan druiven die mag worden gebruikt bij champagne, is er veel meer vrijheid bij cava. Er mogen veel verschillende druivensoorten worden gebruikt in het productieproces van cava. 

In principe wordt cava op dezelfde manier geproduceerd als champagne. De suikers en zuren worden aan de fles toegevoegd waarna de fles goed wordt afgesloten met een kurk. Vervolgens begint het rijpingsproces in de fles. Hoe langer de wijn wordt gerijpt in de fles, des te beter de smaak en kwaliteit zullen zijn. Uiteraard betekent dit ook dat de wijn dan een stuk duurder zal zijn. 

Hoe smaakt cava?

De smaak van cava ligt een beetje tussen die van champagne en prosecco in. Over het algemeen heeft cava een fruitige smaak die minder zuur is dan die van champagne. Je proeft verschillende mediterrane vruchten in cava, deze smaken worden nog duidelijker naarmate het langer rijpt op de fles. 

Cava kan bij veel verschillende gerechten worden gedronken, maar het is meestal gebruikelijk om cava als aperitief te drinken. Zo wordt deze mousserend wijn goed gecombineerd met noten, gedroogd vlees, kaas en olijven. Als je cava toch graag bij het hoofdgerecht wilt drinken, dan smaakt deze heel goed bij onder andere vis en lam.

Wat is lekkere cava?

Net als bij champagne kun je cava in verschillende zoetigheden verkrijgen. Zo is er een halfzoete, droge en extra droge cava. Over het algemeen smaken de droge cava’s beter dan de zoete. Maar je kunt het beste zelf verschillende cava’s proberen om erachter te komen wat jij lekker vindt. Een echte topper is bijvoorbeeld de Giró Ribot Unplugged Rosé Cava.

Over het algemeen kun je het hele jaar door cava drinken, maar het wordt voornamelijk bij feestelijk gelegenheden gedronken. Zo dient het vaak als alternatief voor champagne op nieuwjaarsdag. Daarnaast wordt het ook veel op verjaardagen gedronken. 

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne
Champagne druivensoorten