Alles over prosecco

champagnetijd 05

Samenvatting Artikel

Prosecco is een mousserende wijnsoort die uit Italië afkomstig is. Deze mousserende wijn is vernoemd naar de druivensoort waarvan deze wordt gemaakt. De meeste prosecco’s hebben een alcoholpercentage van tegen de elf en een jonge, frisse en fruitige smaak. Dit is vooral een populair drankje om als aperitief te gebruiken, al gaat het ook uitstekend samen met bijvoorbeeld salades en kip- en visgerechten. Verder kun je met prosecco natuurlijk een feestelijke gelegenheid opfleuren. Een van de bekendste uitvoeringen is de Martini prosecco.

Beknopte informatie over de productie

Anders dan bij andere bekende mousserende wijnen wordt bij prosecco gebruik gemaakt van één druivensoort: de proseccodruif, die tegenwoordig meestal Glera wordt genoemd. Hoe dan ook, nadat de druiven geperst zijn vinden er verschillende vergistingsprocessen plaats. De eerste vergisting gebeurt hierbij meestal in een open tank.

Het is de tweede vergisting die zorgt voor de koolzuur waar deze mousserende wijn om bekend staat. Deze tweede vergisting kan plaatsvinden in een grote tank of in de fles zelf. Bij prosecco is het steeds gebruikelijker dat dit in een tank gebeurt. Deze methode lijkt namelijk louter voordelen te hebben. De vergisting, die op gang wordt gebracht door suiker en gist aan het al bestaande mengsel toe te voegen, verloopt dan namelijk sneller én de wijn kan later goedkoper worden aangeboden.

Welke soorten prosecco bestaan er zoal?

Bij prosecco worden er twee hoofdcategorieën onderscheiden: de spumante en de vino frizzante versies. Het belangrijkste verschil tussen deze categorieën wordt gemaakt door de hoeveelheid koolzuur. Spumante kun je hierbij zien als een wijn met veel bubbels (een druk van minstens drie bar). Vino frizzante is daarentegen half mousserend.

Het verschil in koolzuur wordt veroorzaakt doordat de tweede vergisting bij vino frizzante prosecco’s een stuk korter duurt dan bij spumante. De methode waarop deze vergisting gebeurt staat hier dus los van. Deze frizzante versies worden trouwens vooral geproduceerd voor de export. In andere landen blijken deze half mousserende wijnen namelijk bijzonder populair te zijn.

Evenwel worden spumante prosecco’s nog altijd het meest gemaakt en, zeker door de Italianen zelf, genuttigd. Spumante kan vervolgens ook nog eens in drie categorieën onderverdeeld worden: dry, extra dry en prosecco brut. Even voor de duidelijkheid: de brut is hierbij de droogste variant en de dry de minst droge. In Italië is de extra dry het meest geliefd, terwijl de brut-versies veelal worden geëxporteerd.

Het belang van de herkomstbenaming

In 2009 heeft prosecco officieel een herkomstbenaming geworden. Dit werd nodig geacht, omdat in allerlei delen van de wereld drankjes werden geproduceerd en verkocht als prosecco. Dit terwijl deze dranken zeker niet van dezelfde druiven werden gemaakt en ook niet per se kwalitatief op hetzelfde niveau zaten als echte prosecco. 

Sinds 2009 mag dus alleen prosecco uit bepaalde Noord-Italiaanse regio’s die naam dragen. Als gevolg daarvan moesten vanaf dat moment wijnboeren overigens wel aan extra strenge regels voldoen. Zo werden er grenzen gesteld aan de maximale hoeveelheden druiven die geoogst mochten worden. Want hoe kleiner de oogst, hoe beter de kwaliteit. En die kwaliteit van de uiteindelijke prosecco, die moet sowieso gewaarborgd blijven. Overigens moet de druif waar het hier allemaal om draait sinds 2009 officieel Glera worden genoemd.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne