Waar komen champagne en prosecco vandaan?

champagnetijd 19

Samenvatting Artikel

Prosecco en champagne behoren tot de mousserende wijnen die wereldwijd het meest bekend zijn. Voor deze beide wijnsoorten geldt dat de naam ervan beschermd is. Alleen wijn die is geproduceerd in een specifiek gebied en volgende bepaalde kwaliteitsnormen mag dus de naam champagne of prosecco dragen. Om welke regio’s het hierbij dan gaat en wat de bijzondere eigenschappen van deze gebieden zijn? Daar gaan we hieronder dieper op in.

Champagne

Champagne kan en mag alleen gemaakt worden in de Franse regio champagne. Dit is een regio die je vindt ten oosten en noordoosten van Parijs. Het departement dat hier veruit de belangrijkste rol in speelt is Marne. Ook in de departementen Aisne en Aube liggen er echter wijngaarden die bij de champagnestreek gerekend worden. 

Vooral het gebied tussen de plaatsen Reims, Épernay en Châlons-en-Champagne staat voor veel mensen het dagelijkse leven in het teken van de champagneproductie. Ets zuidelijker geldt dat ook voor het gebied tussen Bar-sur-Aube, Bar-sur-Seine en Mussy-sur-Seine. 

Het gebied waarin wijngaarden mogen worden gebruikt voor het vervaardigen van champagne ligt overigens niet per definitie voor altijd vast. Zo is er in 2008 nog een wet aangenomen die aangaf dat de champagnestreek mocht worden uitgebreid met ongeveer 2500 hectare. Zo kon er meer geproduceerd worden en kon men dus beter tegemoetkomen aan de enorme vraag naar champagne wereldwijd.

In de Champagne regio valt het hele jaar door met voldoende regelmaat neerslag. De winters zijn voor dit landinwaarts gelegen gebied opvallend mild, terwijl het in de zomer gerust erg heet kan worden. De laag aan vruchtbare grond is in dit gebied dun, maar onder deze aarde zit een dikke laag kalk. Dit blijkt al bij al een ideale bodem te zijn voor druivenstokken en voor de smaak van de druiven die hier van af komen. In deze kalkbodem zijn bovendien talloze kelders uitgehakt. Deze kelders zijn dankzij de constante temperaturen en luchtvochtigheid ideaal om voor de opslag te gebruiken 

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat voor het samenstellen van champagne van zeven druivensoorten mag worden gebruikgemaakt. De druivenrassen pinot noir, meunier en chardonnay worden (in die volgorde) echter veruit het meest verbouwd en ingezet.

Prosecco

Prosecco is afkomstig uit de Italiaanse regio Veneto, een noordoostelijke regio waar Venetië de hoofdstad van is. De druiventeelt en de wijnbouw vindt evenwel meer landinwaarts plaats. Vooral in het gebied tussen de plaatsen Conegliano en Valdobbiadene is Prosecco een grote inkomstenbron. Het is namelijk in dat gebied waar de glera druif – waar prosecco van wordt gemaakt, wordt verbouwd. Prosecco wordt vervolgens vooral in Treviso, een van de grootste steden van de regio, door wijnhuizen verder geproduceerd en opgeslagen.

Het productiegebied bestrijkt vijftien gemeenten en heeft daarmee een oppervlakte van pakweg 18.000 hectare. Interessant aan dit wijnbouwgebied is dat de wijnstokken vooral op hellingen van heuvels worden geteeld. Hierbij geldt dat alleen de op het zuiden gerichte hellingen worden gebruikt. Hellingen die op het noorden zijn gericht, zijn en blijven met bossen bedekt.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne