Duitse mousserende wijn

tijd voor bubbels 08

Samenvatting Artikel

Wanneer we het hebben over Duitse mousserende wijn, dan kun je simpelweg niet om Sekt heen. Sekt die aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen om ook echt zo genoemd te mogen worden, gaat door het leven als Sekt bA (bestimmte Anbaugebiete). Er zijn echter nog meer mousserende wijnen die in Duitsland (en ook in Oostenrijk) geliefd zijn. Hieronder benoemen en beschrijven we een aantal van de bekendste soorten Duitse mousserende wijnen. 

Sekt (bA)

De bekendste mousserende wijnsoort uit Duitsland is en blijft natuurlijk Sekt. Bij Sekt kan er bij de samenstelling sprake zijn van meerdere druivenrassen. Echter, de witte riesling-druif is het bekendst en het meest geliefd. Dat is geen wonder, want riesling wordt gezien als een van de beste druivensoorten die überhaupt bestaat. 

Een belangrijk voordeel aan deze druif is dat deze een gunstige invloed heeft op de houdbaarheid van de wijn die eruit voortkomt. Bijzonder is ook dat je aan de hand van riesling-druiven zowel droge als volle en zoete wijnen van zeer goede kwaliteit kunt produceren.

Bij Sekt bA, die dus de hoogste kwaliteit representeert, is het gebruikelijk dat de vergisting in de fles gebeurt. Hierdoor wordt de tot dan toe stille wijn mousserend. Als je op zoek bent naar een mooie mousserende wijn uit Duitsland, dan is een Henkell trocken een zeer goede keuze. De in Wiesbaden (Hessen) gevestigde sekt producent Henkell & Co. behoort namelijk tot de grootste producenten van Duitsland.

Schaumwein

In Duitsland is schaumwein (schuimwijn) ook behoorlijk populair. In de productie wijkt schaumwein evenwel flink af van die van Sekt bA. Bij schaumwein wordt er namelijk simpelweg koolzuurgas in de stille wijn ingespoten. Dit gebeurt volgens een identieke techniek als bij koolzuurhoudende frisdranken. 

Als consument merk je dit verschil in totstandkoming ook daadwerkelijk. De koolzuur verdwijnt namelijk veel sneller uit het glas zodra je de schaumwein eenmaal hebt ingeschonken. Dit neemt natuurlijk wel iets van het drinkgenot van een mousserende wijn weg. Door dit mindere genot bij het drinken en de minder arbeidsintensieve manier van produceren is schaumwein wel een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Sekt bA.

Perlwein

Ook Perlwein is een mousserende wijn uit Duitsland die aldaar veel geproduceerd, verkocht en geconsumeerd wordt. Bij perlwein gaat het echter doorgaans om half mousserende wijnen. Vaak is er sprake van ongeveer 2,5 bar. Het alcoholpercentage is doorgaans ook relatief laag. Perlweinen met een percentage aan alcohol van iets boven de zeven zijn namelijk zeker geen zeldzaamheid .

De koolzuur die in perlwein zit kan er op verschillende manieren in aangebracht zijn. Het meest gebruikelijk is door dit te doen bij de tweede vergisting in een grote, afgesloten tank. Deze methode is vergelijkbaar met die bij het beroemde Italiaanse prosecco. Ook perlwein kan echter qua kwaliteit en statuur niet tippen aan bijvoorbeeld prosecco, laat staan aan champagne. Net als schaumwein is perlwein dan weer wel heel wat goedkoper in de aanschaf.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne