Champagne serveren: zo doe je dat!

Samenvatting Artikel

Bij een feestelijke gebeurtenis wordt er geregeld een flesje champagne ontkurkt. Heb je zelf iets te vieren en wil je dit ook met deze wijn doen? Zorg er dan voor dat je de champagne op de juiste manier serveert. Dit lijkt misschien een open deur, maar veel mensen weten niet hoe ze dit het beste kunnen doen. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je champagne serveert.

De beste temperatuur om champagne te serveren

Net als bij bijvoorbeeld een Chardonnay wijn moet ook champagne op de juiste temperatuur geserveerd worden. Maar op welke temperatuur serveer je deze wijn eigenlijk? Champagne is het lekkerst als je het serveert bij minimaal 10 en maximaal 12 graden. Iets kouder mag, maar zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 12 graden ligt.

Er zijn verschillende manieren om champagne op de ideale temperatuur te krijgen. Allereerst kun je de fles gedurende vier uur onderin de koelkast leggen. Heb je een wijnklimaatkast? Dan is dit de perfecte plek om je champagne te koelen. Je kunt eventueel ook een ijskoeler gebruiken. Als je de fles hier een half uur in laat staan, heeft de champagne de gewenste temperatuur.

Ontkurk de fles

Heeft de champagne de juiste temperatuur bereikt? Dan kun je hem serveren. Voordat je de mousserende wijn uitschenkt, moet je de fles ontkurken. Bij een wijn zoals een Crianza heb je hier een kurkentrekker voor nodig, maar bij champagne kun je dit gewoon met je handen doen. Verwijder eerst het folie van de hals van de fles en draai het ijzerdraad los.

Om de fles te openen, kun je beide duimen onder de kurk zetten en hier kracht op uitoefenen. Dit werkt weliswaar, maar het is beter om de fles rustig te openen. Neem hem daarom stevig vast in je ‘goede’ hand en pak de kurk vast met je ‘slechte’ hand. Draai de fles vervolgens rond en houd de kurk stil. De kurk komt zo steeds verder uit de fles, waardoor je hem rustig opent.

Je kunt een champagnefles ook nog van de kurk ontdoen door middel van sabreren. Bij deze manier sla je de hals van de fles af. Traditioneel gebeurt dit met een zwaard, maar je kunt hier ook een mes voor gebruiken. Omdat het belangrijk is dat je de fles in de juiste hoek houdt, vergt sabreren wel enige oefening.

Gebruik de juiste glazen

Zodra je de kurk uit de champagnefles hebt, kun je de wijn serveren. Champagne kan in principe in ieder glas geschonken worden, maar het is het beste om hier flûtes voor te gebruiken. De hoge kelk maakt dit soort glazen uitermate geschikt voor het serveren van champagne. Doordat deze glazen smal en hoog zijn, bruisende bubbels naar boven.

Bij het inschenken is het belangrijk dat je de flûte in een hoek van 45 graden houdt. Laat de wijn vervolgens langs de rand in het glas lopen. Schenk hierbij vooral niet te hard, want dan bestaat de kans dat het glas overstroomt. Schenk champagneglazen bovendien nooit meer dan driekwart vol.

Recente blog artikelen

Effectieve digitale communicatie: tips en tools voor succes
De kunst van vertalen: meer dan woorden omzetten alleen
De passie en geschiedenis van feyenoord en zijn trouwe fans
Tips en strategieën voor het leren en vertalen van een nieuwe taal
Hoe je taarten invriest en vers houdt: handige tips
Creëer een warme en uitnodigende keuken met eenvoudige tips
De beste appelsoorten kiezen voor jouw favoriete bakrecepten