De beste champagnes

champagnetijd 27

Samenvatting Artikel

Champagne is volgens velen de beste mousserende wijn die er bestaat. Dat maakt het natuurlijk ook interessant om erachter te komen wat nu het beste van het beste is, oftewel welke champagnes precies tot de besten gerekend mogen worden.

Welke champagne jij de beste zou vinden hangt natuurlijk wel sterk van je eigen smaak en voorkeuren af. Wat de een als lekkere champagne beschouwt, kan de ander immers als middelmatig afdoen. Daarom hebben we voor dit artikel gekeken naar welke champagnes de afgelopen jaren het meest verkocht zijn. De hieronder beschreven champagnes zijn dus volgens het grote publiek de beste varianten die er bestaan.

Moët & Chandon

Een champagnehuis dat bekend staat om z’n enorm goede champagne is Moët & Chandon. Dit in Épernay gevestigde champagnehuis is tevens het grootste van de wereld. De Brut Impérial is de champagne die veruit het meest gedronken wordt. Als je kijkt naar de overtuigende kwaliteit hiervan, valt de prijs van rond de 35 euro voor 75 centiliter nog reuze mee.

Veuve Clicquot Ponsardin

Het champagnehuis Veuve Clicquot behoort ook tot de grootste en beste champagneproducenten die er bestaan. Dit huis is gevestigd in Reims. Vooral bekend is de Yellow Label, of met andere woorden, de Brut Carte Jaune. Zowel de echte naam als de bijnaam is afkomstig van het kenmerkende gele etiket op de fles. Brut Carte Jaune is het resultaat van een verfijnde combinatie van pinot noir, chardonnay en meunier druiven. Deze champagne is een tikkeltje exclusiever en dus ook duurder dan de brut van Moët & Chandon.

Ruinart

De meest verkochte variant van het bekende champagnehuis uit Reims is R de Ruinart Brut. Opvallend hieraan is dat deze voor ongeveer de helft uit chardonnay druiven wordt vervaardigd. Normaliter staan producenten uit Reims namelijk bekend om het veelvuldige gebruik van pinot noir. Al bij al wordt bij deze populaire champagne een smaak gecreëerd met een uitstekende balans tussen fris en fruitig. Voor tegen de vijftig euro kun je er een fles van bemachtigen.

Dom Pérignon Vintage

Van het al genoemde champagnehuis Moët & Chandon is Dom Pérignon een van de beroemdste champagnes. Dit is namelijk een cuvée de prestige, oftewel een prestigieuze champagne soort die gemaakt wordt met de druivenoogst van één specifiek jaar. Deze cuvée worden bovendien niet elk jaar gemaakt, want niet in ieder jaar is de oogst kwalitatief goed genoeg.

Wat betreft Dom Pérignon is vooral de versie van 2010 populair bij consumenten. Voor een cuvée de prestige (ook wel vintage genoemd) is dit namelijk een relatief goedkope variant. Bovendien is dit een champagne met uiterst rijke aroma’s en een subtiele smaaksensatie. 

Piper-Heidsieck

Piper-Heidsieck is een champagne die door het champagnehuis Champagnes Piper-Heidsieck et Charles Heidsieck geproduceerd wordt. Van Piper-Heidsieck is het opvallend dat de relatief exclusieve Cuvée Sublime (een demi-sec) voor betrekkelijk weinig kan worden aangeschaft. Voor een eurootje of 35 heb je hier al een driekwart liter fles van. Dit valt niet los te zien van het feit dat deze champagne veel wordt geconsumeerd, al heeft de rijke en volle smaak hier natuurlijk ook alles mee te maken.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne