Dom Pérignon champagne

champagnetijd

Samenvatting Artikel

Dom Pérignon is de Cuvée de Prestige van het champagnehuis Moët & Chandon. Cuvée de Prestige wil zeggen dat dit de beste champagne is die door het huis in kwestie wordt gemaakt en verkocht. Bijzonder is deze champagne sowieso, want het champagnehuis kan deze niet elk jaar maken. Alleen in de jaren waarin de omstandigheden ideaal waren kan men besluiten de Cuvée de Prestige te maken. Tussen de verschillende jaren waarin deze Cuvées gemaakt worden, zijn er dan ook kleine verschillen te herkennen. Deze speciale champagnes worden trouwens ook wel vintage champagnes genoemd.

De grootsheid van het champagnehuis Moët & Chandon uiteengezet

Bij veel champagne liefhebbers is Moët & Chandon een begrip. Dit is namelijk het grootste champagnehuis ter wereld. Uiteraard komt dit door de liefst 600 hectare aan wijngaarden die dit huis in bezit heeft, maar ook de reputatie van Moët & Chandon mag er wezen. In de kelders van het champagnehuis liggen naar schatting structureel honderd miljoen flessen champagne te rijpen. Deze kelders zijn in wezen kalksteengrotten. Hier vind je er veel van in de champagne regio en dus ook onder het plaatsje Épernay waar dit champagnehuis staat.

Samenstelling

De samenstelling, oftewel de assemblage, van de Cuvée Dom Pérignon is overzichtelijk. Voor de helft bestaat het namelijk uit chardonnay druiven en voor de andere helft uit pinot noir druiven. Alleen druiven van de beste kwaliteitsklassen kunnen leiden tot deze Cuvée. Dit moeten bovendien druiven zijn uit één specifiek oogstjaar. Bij dit soort prestigieuze dranken gaat het dan natuurlijk om een jaar waar de oogst en de kwaliteit van de druiven optimaal waren.

Tip: probeer de Dom Pérignon Vintage 2008

Volgens ingewijden is de Dom Pérignon uit 2008 de beste vintage champagne die Moët & Chandon ooit heeft weten te produceren. Het is dan ook geen wonder dat ware fijnproevers speciaal inzetten op het aanschaffen van een fles uit 2008.

2008 was hoe dan ook een merkwaardig jaar. Lange tijd leek de druivenoogst namelijk juist niet al te best te gaan worden. Het weer was daarvoor simpelweg te grauw. Een week voor de geplande oogstdatum veranderde dat echter plotseling. Zonnige weersomstandigheden deden opeens hun intrede en tot de oogst zou dit zo blijven. Het resultaat was een oogst die kwalitatief spectaculair goed was. De hoogwaardigheidsbekleders bij Moët & Chandon konden zich dus al na twee jaar (2006 was tot dan toe de laatste keer) weer verheugen op het samenstellen van een nieuwe Cuvée de Prestige. 

De Dom Pérignon vintage 2008 is een opmerkelijk warme champagne. De fruitige smaak is er duidelijk in aanwezig, al laat de zuurtegraad zich ook sterk gelden. Deze champagne heeft al bij al een uitgesproken scherp, maar net niet té intens. Dat de Dom Pérignon 2008 goed smaakt tekent zich overigens al af bij het openmaken van de fles. Fruitige en bloemachtige geuren komen je dan namelijk al tegemoet.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne