Moët & Chandon champagnehuis

champagnetijd 11

Samenvatting Artikel

Er is waarschijnlijk geen champagnekenner die nog nooit van Moët & Chandon heeft gehoord. Dit is immers het grootste champagnehuis ter wereld. Dit champagne bolwerk staat in het plaatsje Épernay, centraal in de regio Champagne.

De bekendste champagne van het huis is de Moët & Chandon Brut Impérial. Ook de Ice Impérial is tegenwoordig heel populair. Beide champagnesoorten worden later in dit artikel uitgelicht. Eerst geven we je een beeld van de grootsheid van het champagnehuis dat hier centraal staat.

De grootsheid van dit champagnehuis in statistieken uitgedrukt

Zoals gezegd is Moët & Chandon het grootste champagnehuis op aarde. Om even een idee te krijgen van de grootsheid van dit champagnehuis hebben we hieronder ter illustratie een aantal treffende statistieken opgesomd: 

  • Men heeft zo’n zeshonderd hectare aan eigen wijngaarden in bezit.
  • Deze wijngaarden zijn terug te vinden in dertien van de zeventien gemeenten in de Champagne-regio waar druiven en/of wijnen van hoge kwaliteit (grand cru) worden geproduceerd.
  • Voor de assemblage wordt gebruik gemaakt van druiven van ongeveer tweehonderd verschillende wijngaarden.
  • In de kelders van het Moët & Chandon champagnehuis liggen om en nabij de honderd miljoen flessen met champagne te rijpen.
  • De oudste Cuvée de prestige (ook wel vintage champagne genoemd) ter wereld is de Cuvée Dom Pérignon. Dit is het paradepaardje van Moët & Chandon.

Moët & Chandon Brut Impérial

Wanneer mensen het hebben over ‘de Moët & Chandon’ als drank, dan wordt daarmee hoogstwaarschijnlijk de Moët & Chandon Brut Impérial bedoeld. Dit is van dit champagnehuis namelijk de soort die het meest wordt geproduceerd, verkocht en geconsumeerd. De assemblage is als volgt: vijftig procent Pinot Noir druiven, veertig procent Pinot Meunier en tien procent Chardonnay. 

Deze rekensom lijkt simpel, maar vergis je niet: er worden druiven van rond 150 verschillende wijngaarden gebruikt. Er is dus enorm veel tijd, werk en vooral vakmanschap bij komen kijken om deze uitgebalanceerde champagne soort tot stand te brengen. Natuurlijk wordt er zoals bij elke soort Brut Sans Année ook gebruik gemaakt van iets oudere wijnvoorraden van het huis. De smaak van de Moët en Chandon Brut Impérial doet denken aan het zoete van abrikoos, al zijn er ook frisse tonen merkbaar die neigen naar citrus.

Moët & Chandon Ice Impérial

Zoals je misschien weet houden fijnproevers van champagne er absoluut niet van deze mousserende wijn met ijsklontjes te drinken. De Moët & Chandon Ice Impérial (soms ook kortweg Moët Ice genoemd) vormt hier echter een uitzondering op. Dit is de eerste champagne die speciaal zo ontwikkeld is dat deze goed samengaat met ijs. Idealiter gebruik je een groot wijnglas en deponeer je in dit glas naast champagne drie blokjes ijs. 

Uiteraard is de Moët & Chandon Ice Impérial buitengewoon geschikt om te drinken op warme, zomerse dagen. Ondanks dat het op deze manier meer het karakter krijgt van een frisse dorstlesser, heeft de smaak nog altijd duidelijk het signatuur van Moët & Chandon. Deze koud te drinken champagne heeft dus nog altijd een zeer complexe smaak, eentje waarin de oplettende drinker diverse (vooral zoete) tonen in kan ontdekken.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne