Wanneer je op zoek bent naar een ideale fles champagne voor een bepaalde gelegenheid, dan krijg je te maken met allerlei Franse termen waar je eerder misschien nog nooit van had gehoord. Een term die veel voorkomt is bijvoorbeeld brut. Dit woord komt in diverse termen terug in de champagne wereld.
Over het algemeen kun je stellen dat brut duidt op een droge champagne. Echter, kennis van andere soorten champagne is noodzakelijk om het begrip brut echt goed te kunnen begrijpen. Hieronder leggen we daarom eerst de verschillen uit tussen brut en andere champagne typen. Daarna gaan we dieper in op het bijzondere van champagnes die onder de bruts geschaard worden.
Waarin verschilt brut ten opzichte van andere typen champagne?
Zoals gezegd is een brut een droge champagne. Hiermee verschilt dit van andere soorten champagnes. Hoe droog een champagne is wordt vastgesteld op basis van de dosage. Dit laatste is een statistiek die aangeeft hoeveel gram suiker een liter van de betreffende champagne bevat. Of je te maken hebt met bijvoorbeeld een brut of een demi-sec wordt dan ook door dit dosage bepaald.
Op basis van de dosage zijn er de volgende soorten champagne te onderscheiden:
- Zéro dosage of champagne non dosé: volledig vrij van toegevoegde suikers.
- Brut nature: 0 tot 3 gram suiker per liter.
- Extra brut of ultra brut: 3 tot 6 gram suiker per liter.
- Brut: 6 tot 12 gram suiker per liter. Dit is dus in wezen het type champagne dat in dit artikel centraal staat.
- Extra sec: 12 tot 20 gram suiker per liter.
- Sec: 17 tot 35 gram suiker per liter.
- Demi-sec: 35 tot 50 gram suiker per liter.
- Doux: meer dan 50 gram suiker per liter.
Interessant is dat de Franse wet bijna alle termen uit de bovenstaande opsomming beschermt. Alleen de termen die gebruikt worden voor champagnes met doseringen van tot de zes gram zijn niet beschermd.
Wat je moet weten over brut, oftewel Brut Sans Année
Een champagne die als brut door het leven gaat wordt door de Fransen meestal aangeduid als Brut Sans Année, vaak ook afgekort tot BSA. In deze term zie je terugkomen dat deze brut niet aan een bepaald jaartal gebonden is. Bij zo’n reguliere brut wordt er naast vers geperste druiven gebruikgemaakt van wijnen van wijnboeren uit de regio. Bovendien worden bij de assemblage wijn reserves uit eerdere jaren aangesproken.
Het vakmanschap dat bij dit proces komt kijken valt zeker niet te onderschatten. De BSA moet namelijk elk jaar opnieuw nagenoeg hetzelfde smaken. Hierbij mag dus niet meer dan twaalf gram suiker per liter worden toegevoegd om de smaak te beïnvloeden.
Het belang van een constante en goed smakende brut is voor elk champagnehuis groot. De BSA is namelijk met afstand de meest verkochte en geconsumeerde champagne. Daarom zetten champagnehuizen alles op alles om een zo stabiel en smakelijk mogelijke brut op de markt te brengen.