Franse mousserende wijn

champagnetijd 02

Samenvatting Artikel

Champagne is uiteraard met afstand de bekendste mousserende wijn die in Frankrijk gemaakt wordt. Wat veel mensen echter niet weten is dat er in dit land nog meer wijnsoorten met bubbels worden geproduceerd. In dit artikel gaan we in het bijzonder in op de andere koolzuurhoudende wijnen van Frankrijk, waarbij we vooral niet om crémant heen kunnen. 

Crémant de Loire

Crémant is een mousserende wijn die in verschillende delen in Frankrijk gemaakt wordt. Ook in Luxemburg worden enkele soorten crémant geproduceerd. Een van de meest geliefde crémant-wijnen is die van het wijnhuis Veuve Amiot. Dit wijnhuis zetelt in de regio Loire, waardoor we het hier ook wel over crémant de Loire hebben. Vooral de Veuve Amiot Brut is zeer geliefd. Deze mousserende wijn wordt samengesteld van druiven van de rassen chardonnay, chenin en cabernet. Het resultaat is een zeer smaakvolle maar toch vrij droge wijn.

Een andere bekende crémant de Loire is van Langlois-Chateau. We hebben het dan in het bijzonder over Langlois Brut, want dit is de crémant van dit wijnhuis die het meest wordt geconsumeerd. Ook de Langlois Brut is aan de droge kant, al zorgt de fruitige smaak tegelijkertijd voor een onmiskenbaar cachet.

Crémant de Bourgogne

Een andere omgeving waar uitstekende crémants vandaan komen is de centraal en oostelijk gelegen regio Bourgogne. Crémant de Bourgogne valt meestal te herkennen aan de duidelijk aanwezige fruitige tonen. Voor deze crémants worden vooral chardonnay en pinot noir druiven gebruikt, al kunnen de druivenrassen gamay en aligoté hier ook een rol in spelen. Onderscheiden aan crémant de Bourgogne is verder dat men het liefst de koolzuur aan de wijn toevoegt door de tweede vergisting in de fles te laten plaatsvinden. 

Clairette de Die

Een mousserende wijn uit Frankrijk die relatief sterk afwijkt van crémant en champagne is clairette. Een van de bekendere koolzuurhoudende clairettes is vervolgens Clairette de Die. Van oorsprong komt deze clairette uit de Rhône in het zuiden van het land. We hebben het hier over een wijn die opvallend weinig alcohol bevat, namelijk rond de zeven procent. Muskaatdruiven en clairette druiven staan aan de basis van deze wijn, die tamelijk fris en halfzoet aan doet. Het koolzuurgehalte is bovendien relatief laag.

Blanquette de Limoux

Een andere Franse mousserende wijn met een vrij mild karakter is Blanquette de Limoux. Bij Limoux, een wijnproducent uit Zuid-Frankrijk, moet je wel even goed opletten. Hier zijn namelijk witte en rode wijnen van. De rode is hierbij altijd een stille wijn. Voor de witte mousserende wijnen kunnen verschillende druiven gebruikt worden. Bij Blanquette de Limoux gaat het dan om chardonnay, chenin en vooral mauzac. Het resultaat van het productieproces, dat sterk doet denken aan dat van champagne, is een frisse en gemiddeld zoete bruisende wijn.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne