Wat is rosé champagne?

champagnetijd 24

Samenvatting Artikel

Rosé champagne is een soort champagne die door de kleur en ook dankzij de smaak behoorlijk veel op rosé lijkt zoals we deze kennen uit bijvoorbeeld de Provence. Bij rosé champagne is er echter natuurlijk wel altijd sprake van een mousserende wijn, oftewel wijn met koolzuurbubbels. 

Rosé champagne kan op drie verschillende manieren worden gemaakt. Hieronder gaan we op elk van deze drie methoden dieper in.

Mengen met rode wijn

Wie dacht dat het in Europa verboden is om rosé te maken door witte met rode wijn te mengen, heeft grotendeels gelijk. Echter, er geldt in Europa één uitzondering op deze regel. In de Franse regio Champagne is deze meng strategie namelijk wel toegestaan. 

In de Champagne is het gebruikelijk dat een rosé champagne bestaat uit een mengsel van ongeveer 85 procent aan witte champagne en 15 procent rode wijn. Voor een zo goed mogelijk resultaat maakt men wel het liefst gebruikt van traditioneel bereide rode wijn die voldoet aan de strenge standaarden die in Frankrijk hiervoor gelden. De rode wijn kan overigens zowel voor als na het ontgisten worden toegevoegd.

Totstandkoming op de traditionele manier

De traditionele manier om tot een smakelijke roze champagne te komen is door eerst een tijdje uitgeperste pinot meunier en pinot noir druiven samen met de schillen te bewaren. De vers geperste druivensap (ook wel most genoemd) komt dan in contact met deze schillen. Als gevolg daarvan kleurt de sap langzaam roze en vervolgens rood. 

Wanneer de sap de juiste kleur en substantie heeft aangenomen wordt deze gescheiden van de schillen. Hier mag niet te lang mee worden gewacht, anders bestaat namelijk de kans dat er te veel tannine in de uiteindelijke rosé champagne terecht komt. Tannine is een stof die in onder meer de schillen van druiven zit. Dit is enerzijds een nuttige stof, want het bevordert een lange houdbaarheid. Daarentegen zorgt een overschot aan tannine in de champagne voor een wat stroeve smaak.

Bloeden

De meest elegante manier om rosé champagne te maken is tenslotte door de druiven te laten bloeden. Dit ‘bloed’ kan worden gewonnen wanneer men inzet op een hoge concentratie van de most (oftewel, druivensap van na de eerste persing). Een gedeelte van de blauwe druiven moet daarvoor uiterst secuur geperst worden. Vervolgens wordt het gewonnen sap afgezonderd van de resterende most omgezet in wijn. 

Deze methode om uiteindelijk tot rosé champagne te komen is met afstand de meest intensieve en dus ook de meest kostbare. Natuurlijk is het hierbij wel de bedoeling dat deze inspannende productiemethode leidt tot rosé champagne van extra goede kwaliteit. Onthoud dat wanneer je ziet dat een wijn of een champagne het woordje ‘saignée’ op het etiket heeft, dat dan deze methode is gebruikt.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne