Louis Roederer is een champagnehuis dat al sinds 1776 bestaat. Toen heette dit in Reims gevestigde champagnehuis nog Dubois Père & Fils. Sinds 1833 heet het Louis Roederer, vernoemd naar de man die dit bedrijf toen erfde.
Hieronder gaan we eerst in op een aantal bijzonderheden van dit champagnehuis. Vervolgens sommen we de champagnesoorten die dit huis produceert op, waarna we nog dieper inzoomen op de bekendste en de meest exclusieve versie.
Waarmee onderscheidt dit champagnehuis zich?
In de meeste champagnes van Louis Roederer is pinot noir de meest dominante druivensoort die verwerkt is. Tot zover niets bijzonders, want dit geldt voor de meeste champagnehuizen die uit Reims afkomstig zijn. Waar Roederer zich mee onderscheidt is dat ze voor hun chardonnay druiven de tweede persing (ook wel taille genoemd) inzetten. Dit maakt de champagne uiteindelijk extra zoet en minder rijk aan tannine. Verder houdt men bij Roederer de champagne zo veel mogelijk koel tijdens het productieproces. Melkzuurgisting vindt men namelijk ongewenst.
Louis Roederer is overigens geen kleine speler op de champagnemarkt. Zo heeft het maar liefst 214 hectare aan wijngaarden in eigen bezit. Hiermee weten ze voor twee derde in hun eigen behoeften te voorzien. De rest van de benodigde druiven worden ingekocht bij boeren in de regio.
De champagnesoorten van Louis Roederer op een rijtje
De reguliere champagnesoorten die altijd door Louis Roederer worden aangeboden zijn de volgende:
- Brut Premier: dit zou je kunnen zien als de standaardversie, oftewel de Brut Sans Année (BSA), van Louis Roederer. In de volgende alinea besteden we meer aandacht aan deze populaire champagne.
- Carte Blanche: dit is een demi sec champagne die voor tweederde bestaat uit pinot noir en een derde uit chardonnay.
- Blanc de Blancs: deze is zoals de traditie voorschrijft louter gemaakt van chardonnay druiven.
Hiernaast blinkt Louis Roederer uit door meerdere millésimes aan te bieden, ook wel Cuvées of vintage champagnes genoemd. Dit zijn stuk voor stuk champagnes die gemaakt zijn met druiven uit één specifiek (en succesvol) jaar. Bij Louis Roederer gaat het om de volgende soorten:
- Vintage Brut: dit is een champagne met een droog karakter. Voor pakweg zeventig procent bestaat deze uit pinot noir en voor dertig procent uit chardonnay.
- Vintage Rosé: qua assemblage lijkt deze erg op de Vintage Brut, maar het toevoegen van rode wijn maakt dit tot een uniek drankje.
- Cuvée Cristal: deze millésime is anders dan de Vintage Brut, omdat de beide druivensoorten ongeveer gelijkmatig worden gebruikt.
- Cuvée Cristal Rosé: deze versie is bijna hetzelfde als de hierboven genoemde Cuvée Cristal. Het grootste verschil zit in de toegevoegde rosé.
Brut Premier
De Louis Roederer Brut Premier bestaat voor ongeveer tweederde uit pinot noir en een derde uit chardonnay druiven. Een klein beetje pinot meunier wordt er tenslotte ook aan toegevoegd. Al bij al smaakt deze champagne fris en zuurachtig, al zijn er ook tonen van vers en gedroogd fruit in te ontdekken.
Cuvée Cristal
De Cuvée Cristal is zoals gezegd het paradepaardje van Louis Roederer. Deze champagne is werkelijk bijzonder, wat ook wel blijkt uit de prijs én uit het feit dat deze altijd hoog scoort bij champagneproeverijen. De smaak duidt op een even rijk als complex mengsel aan tonen van diverse fruitsoorten, noten, vanille en witte chocolade.