Ruinart is een champagnehuis dat is gevestigd in de Franse stad Reims. Dit champagnehuis heeft de beschikking over ongeveer zeven hectare aan wijngaarden. Deze wijngaarden vind je bij het plaatsje Sillery, vlakbij Reims. We hebben het hier over een champagnehuis dat vanaf de oprichting in 1729 tot na de Tweede Wereldoorlog altijd geleid werd door de familie Ruinart. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar dat doet niets af aan het feit dat dit het oudste ‘werkzame’ champagnehuis is dat nog bestaat.
In dit artikel gaan we in op welke soorten Ruinart champagnes er te onderscheiden zijn, wat de BSA (Brut Sans Année) is en hoe deze smaakt. Eerst delen we echter wat bijzondere en opvallende informatie over (de champagnes van) dit merk.
Voorkeur voor Chardonnay
Zoals je misschien weet heeft ieder champagnehuis weer zo zijn eigen werkwijze en voorkeuren. Bij Ruinart valt wat dit betreft op dat men vooral gebruikmaakt van chardonnay druiven. Waarom dit zo opvallend is? Nou, de meeste champagnehuizen die in of rond de stad Reims zijn gevestigd maken normaal gesproken meer gebruik van pinot noir druiven. Chardonnay druiven worden daarentegen meer in de omgeving van de plaats Épernay gebruikt.
Het opslaan en lageren van de champagneflessen doet Ruinart op een buitengewoon slimme manier. Hiervoor gebruiken ze namelijk de steengroeven in kalksteen onder Reims. Het grote voordeel hiervan is dat in deze steengroeven altijd dezelfde temperatuur en luchtvochtigheid heerst. Ruinart champagne brut ligt hier minstens drie jaar voordat deze te koop wordt aangeboden. De steengroeven waarin deze opslag plaatsvindt gelden als historisch monument.
Welke Ruinart champagnes zijn er te onderscheiden?
Het champagnehuis dat in dit artikel centraal staat biedt de volgende champagnes:
- R de Ruinart Brut: dit is de BSA van dit merk, oftewel de belangrijkste en veruit meest gekochte champagne variant. Voor deze champagne wordt tegen de 50 procent chardonnay gebruikt.
- Ruinart Blanc de Blancs: deze versie bevat louter chardonnay.
- R de Ruinart Brut Millésimé: dit is champagne die sowieso voor meer dan de helft uit chardonnay bestaat. Hierbij is gebruikgemaakt van druiven uit één specifiek jaar, waarin waarschijnlijk sprake was van ideale omstandigheden.
- Dom Ruinart: dit is de meest prestigieuze witte champagne van het huis. Volledig samengesteld met chardonnay druiven.
- De R de Ruinart Brut Rosé zou je kunnen zien als de rosé variant van de BSA, zij het dat deze voor meer dan de helft uit chardonnay bestaat.
- R de Ruinart Brut Rosé Millésimé: eveneens rosé champagne, maar dan gemaakt van druiven uit één specifiek jaar.
Interesse in de Ruinart champagne brut? Dit moet je weten over de smaak
De R de Ruinart Brut is een vrij toegankelijke champagne. Dit komt mede doordat de bubbels niet te overheersend aanwezig zijn. Een vrij zachte smaak heeft deze champagne dus, eentje waar tonen van wit fruit in te ontdekken zijn. Oplettende drinkers zullen bovendien iets van noten, honing en ook wel rood fruit in de (na)smaak waarnemen. Al bij al dus een elegante champagne. Geen wonder dus dat deze goed samengaat met veel verschillende etenswaren en maaltijden.