Verschillende groottes van champagneflessen

champagnetijd 20

Samenvatting Artikel

Wanneer je op zoek gaat naar een forse hoeveelheid champagne, bijvoorbeeld voor een groot feest met veel mensen, dan zul je er snel achter komen dat er champagneflessen in verschillende groottes bestaan. Uiteraard is het dan wel zo efficiënt om een aantal extra grote flessen in te slaan. Maar welke groottes bestaan er eigenlijk allemaal en welke benamingen hebben ze? Wij zochten het voor je uit.

Kleine flesjes: Quart/Piccolo en Demi

We beginnen even met champagneflessen die je gerust zeer klein kunt noemen. Het gaat hierbij ten eerste om flesjes met de naam Quart of Piccolo. Hier zit 20 centiliter champagne in. In flessen met de naam Demi zit 375 milliliter. Deze bescheiden formaten hebben verschillende voordelen. Zo maakt dit het op een toegankelijke manier om een exclusieve champagne te kunnen proeven. Ook zijn Demi’s en Quarts ideaal om aan iemand cadeau te doen.

Bouteille

Het formaat dat veruit het meest wordt gebruikt is de Bouteille. In een Bouteille gaat driekwart liter champagne. Elk champagnehuis maakt gebruik van flessen van deze omvang. Je kunt dit dan ook wel als de standaardgrootte beschouwen. 

Magnum

Ook de Magnum is een fles die zeer vaak voorkomt. Een Magnum is twee keer zo groot als een doorsnee fles, wat ervoor zorgt dat hier anderhalve liter champagne in kan. Flessen van dit formaat worden overigens niet alleen voor champagne vaak gebruikt. Ook bier en andere wijnsoorten worden regelmatig in Magnums aangeboden. 

Bij een Magnum champagne fles geldt als voordeel dat de rijping van de wijn op een wat meer verfijnde en gelijkmatige manier plaatsvindt dan in een Bouteille. Dit is bij champagne van belang, want de rijping en de vergisting vindt hierbij met name plaats in de flessen.

Extra grote champagneflessen

Als je eens echt grote hoeveelheden champagne in huis wilt halen, dan zijn er echter nog veel grotere flessen beschikbaar. Hieronder zie je een lijst van bestaande flessen die groter zijn dan anderhalve liter:

  • Jéroboam: hier gaat maar liefst drie liter champagne in. Interessant om te vermelden is overigens dat bij Bordeaux-wijnen een vijf liter fles een Jéroboam wordt genoemd. Voor Bordeaux geldt een dubbele Magnum dan weer als drie liter fles.
  • Réhoboam: dit zijn champagneflessen met ruimte voor 4,5 liter.
  • Méthusalem: de Méthusalem fles duidt op een champagnefles van zes liter. 
  • Salmanazar: als een fles van zes liter nog niet voldoende is, dan kun je ook gaan voor een Salmanazar. Hier gaat liefst negen liter in.
  • Balthazar: dit duidt op een champagnefles van twaalf liter.
  • Nebukadnezar: hierbij gaat het om niet minder dan vijftien liter. Overigens is een Nebukadnezar fles precies even zwaar als de inhoud: vijftien kilo dus.
  • Melchior: dit is een fles met een capaciteit van achttien liter.
  • Souverain: Souverain is de op één na grootste fles die er bestaat. Een champagnehuis kan hier 26 liter in kwijt.
  • Melchizedek: dit is de allergrootste fles die je kunt kopen. Met de dertig liter die hierin past is deze dan ook geschikt voor de grootste feesten.

Goed om te weten is dat deze exorbitant grote en zware flessen relatief niet vaak voorkomen. Zo verkoopt zeker niet elk champagnehuis zijn mousserende wijn in flessen van alle mogelijke formaten.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne