Veuve Clicquot champagne

champagnetijd 08

Samenvatting Artikel

Veuve Clicquot is een van de bekendste champagnesoorten die er bestaan. Dit merk is bij het grote publiek met name bekend om zijn groene champagneflessen met het donkergele etiket erop. De champagne die Veuve Clicquot als brut verkoopt is dan ook de Brut Carte Jaune (letterlijk: gele kaart). Dit is dus hun Brut sans année (BSA), oftewel hun belangrijkste product. 

Info over het champagnehuis en de werkwijze

De champagnes met de naam Veuve Clicquot worden geproduceerd en verkocht onder de leiding van het champagnehuis Veuve Clicquot Ponsardin. Dit champagnehuis bestaat al sinds 1772. Tegenwoordig geldt het als een van de grootste champagnehuizen die er überhaupt bestaan. Het is gevestigd in de stad Reims. Ongeveer 286 hectare aan wijngaarden is in het bezit van Veuve Clicquot Ponsardin. 

Bij Veuve Clicquot Ponsardin houdt men zich vooral bezig met de assemblage, oftewel de samenstelling van de champagnes. De deskundigheid van de keldermeesters heeft ook een grote invloed op de kwaliteit van de uiteindelijke champagne. In die kelders liggen gemiddeld rond de 35 miljoen flessen champagne te rijpen. Bij Veuve Clicquot besteden ze daarentegen relatief weinig aandacht aan de afkomst van de druiven.

Carte Jaune en Carte Jaune Rosé

De veruit bekendste soort champagne van Veuve Clicquot is de Brut Carte Jaune. Vanwege de kleur van het etiket staat deze champagne onofficieel ook wel bekend als Yellow Label. De Brut Carte Jaune Rosé is de rosé versie van Veuve Clicquot. Hieronder lees je meer informatie over deze beide brut-versies:

  • De Brut Carte Jaune is met afstand de meest verkochte en geconsumeerde champagne van Veuve Clicquot Ponsardin. Dit is dus duidelijk hun BSA. Bijzonder feit is dat dit champagnehuis wijn gebruikt uit tot zestig verschillende gemeenten. De druivenverhouding is als volgt: 50 tot 55 procent pinot noir, 15 tot 20 procent pinot meunier en 28 tot 33 procent chardonnay.
  • De Brut Carte Jaune Rosé dankt zijn rode kleur door het toevoegen van rode wijn uit de Champagne-regio. Een ander belangrijk kenmerk aan deze rose variant is dat het champagnehuis tot 40 procent van wijn uit eerdere jaren aan de rosé toevoegt. Dit om de kwaliteit en de herkenbaarheid steeds weer te kunnen waarborgen. De verhouding aan druiven is hierbij overigens dezelfde als bij de ‘gewone’ Brut Carte Jaune.

Wat valt er te zeggen over de geur en de smaak van de Brut Carte Jaune?

Ongeveer 85 procent van alles dat Veuve Clicquot verkoopt bestaat uit flessen Brut Carte Jaune. Het succes van deze champagne is het gevolg van een uitstekende balans tussen rokerige aroma’s (dankzij de lange rijping) enerzijds en fruitige tonen aan de andere kant. Bij het openmaken van de fles komt een uitnodigende geur je al tegemoet. In deze geur is ook (gedroogd) fruit waar te nemen.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne