Van alle mousserende wijnen die wereldwijd gemaakt worden is champagne het meest bekend en het meest geliefd. Volgens veel mensen is champagne ook simpelweg de beste mousserende wijn die er bestaat. Bij champagne wordt er dan ook bijzonder veel aandacht besteed om de samenstelling zo perfect mogelijk te krijgen. Het productieproces zit bovendien uiterst complex in elkaar.
Er zijn zo’n driehonderd champagnehuizen die elk diverse soorten champagne op de markt brengen. Champagne uitkiezen die het best bij je smaak past is dan ook niet altijd zo makkelijk. Hieronder vind je dan ook informatie over vier aspecten waar je op kunt letten wanneer je champagne gaat kopen.
Suikergehalte
Voordat je besluit een champagne te bestellen is het sowieso slim om even goed op het suikergehalte te letten. Dit gehalte wordt bij champagne weergegeven in dosage. De dosage geeft het aantal gram aan toegevoegd suiker weer per liter champagne. Goed om te weten is dat de bruts, oftewel de met afstand meest gedronken champagnes, een dosage hebben van zes tot twaalf gram. De meest populaire zoete variant is de demi-sec. Deze heeft een dosage van tussen de 33 en 50 gram. Het is zonder meer aan te raden je goed te bedenken in hoeverre je van zoete of juist van droge wijn houdt voordat je een nieuwe fles champagne koopt.
Samenstelling druiven
Niet alleen het gehalte aan toegevoegd suiker zegt iets over de smaak. Uiteraard heeft de samenstelling van de gebruikte druiven voor een champagne hier ook een grote impact op. Voor de assemblage van champagne mag er gebruikgemaakt worden van (het sap van) zeven druivenrassen.
Er zijn drie soorten druiven die hierbij echt de dienst uitmaken. Pinot noir druiven geven hierbij een volle en fruitige smaak af. Meunier druiven (soms ook pinot meunier genoemd) hebben ook een specifieke fruitachtige smaak. Meunier en pinot noir zijn allebei blauwe druiven. De meest gebruikte witte druivensoort is chardonnay. Deze druif heeft juist een frisse en bij vlagen verzurende invloed op de uiteindelijke champagne.
De meeste champagnes zijn het resultaat van een mengsel van deze drie druivensoorten. Je kunt echter makkelijk opzoeken welke druiven meer of minder dominant aanwezig zijn in een champagne. Aan de hand daarvan kun je al redelijk inschatten hoe een champagne ongeveer gaat smaken.
Kwaliteit
Wat je voorkeuren zijn qua zoetheid en druivengebruik is puur persoonlijk. Dat geldt in veel mindere mate voor de kwaliteit, want deze wordt bij champagne volgens objectieve normen vastgesteld. Als je zeker wilt zijn van een variant die van goede kwaliteit is, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een cuvée de prestige. Dit is namelijk de beste champagne die het champagnehuis in kwestie aanbiedt.
Je kunt trouwens ook onderzoeken welke herkomst de gebruikte druiven van een champagne hebben. De beste kwaliteit druiven komen namelijk uit zogeheten grand cru-gemeenten en de op één na beste uit premier cru-gemeenten. Dit zegt veel over de kwaliteit van de champagne die je uiteindelijk in handen hebt.
Merk en imago
Tenslotte zou je je champagne kunnen kopen op basis van een merk en het imago dat daarvan afstraalt. Bedenk je bijvoorbeeld dat algemeen erkend wordt dat champagnehuizen als Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart, Pommery en Louis Roederer tot de beste producenten behoren. Koop je een champagne van een van deze huizen, dan kan het dus niet anders dat je pure kwaliteit in huis haalt.