Louis Roederer Cristal champagne

champagnetijd 14

Samenvatting Artikel

Cristal champagne is de meest exclusieve champagne die door het champagnehuis Louis Roederer wordt geproduceerd en verkocht. De bekendheid van deze champagne, die officieel Louis Roederer Cuvée Cristal heet, is vooral te danken aan de kristallen fles. Deze luxe uitgevoerde fles heeft een al bijna even bekend gouden etiket. Verderop in dit artikel vind je meer informatie over de totstandkoming van deze champagne en de fles. Eerst lees je meer over het champagnehuis Louis Roederer.

Wetenswaardigheden over het champagnehuis Louis Roederer

Het champagnehuis Louis Roederer bestaat al sinds 1776. Sinds 1833 draagt het ook daadwerkelijk de naam Louis Roederer, vernoemd naar de persoon die het huis in dat jaar erfde. Tegenwoordig is het met zo’n 214 hectare aan eigen wijngaarden en een jaarlijkse productie van rond de 3,2 miljoen flessen een champagnehuis van een serieus te nemen omvang. 

De onderscheidende factor is het gebruikmaken van de tweede persing (de taille) van chardonnay druiven. De meeste andere champagnehuizen doen dit namelijk niet. Bovendien laat Louis Roederer geen melkzuurgisting plaatsvinden, terwijl veel andere producenten dit juist wel doen. De Brut Sans Année (oftewel de meest verkochte versie) is de Louis Roederer Brut Premier, maar de Cuvée Cristal is dus ook bij een groot publiek bekend.

Hoe ontstond het idee van de kristallen fles?

Het pronkstuk van het champagnehuis Louis Roederer is dus de Cuvée Cristal. Bij veel mensen is de fles van deze champagne minstens zo bekend als de inhoud zelf. Deze fles vond zijn oorsprong al in de negentiende eeuw. Roederer wist toen namelijk een groot deel van zijn champagne aan Russische tsaren te slijten. 

Een van die tsaren wilde deze champagne per se in een eigen, unieke fles geleverd krijgen. Dit bracht Roederer tot het idee een kristallen fles te maken. Deze fles werd zo sterk en stevig in elkaar gezet dat er geen holte onderaan aan de buitenkant van de fles nodig was. De fles had dus een volledig platte onderkant. Dit is overigens nog steeds zo. Tegenwoordig zit in deze fles dus de beste champagne die Louis Roederer produceert.

De totstandkoming van de Cuvée Cristal van Louis Roederer

Bijna elk champagnehuis heeft een cuvée. Andere namen hiervoor zijn vintage champagne en millésime. Hoe dan ook worden deze cuvées gezien als de meest prestigieuze champagnes van het champagnehuis. Deze dranken worden namelijk gemaakt van druiven uit één specifiek oogstjaar. Meestal besluit een champagnehuis alleen in jaren waren de oogst kwalitatief goed genoeg was tot het maken van deze pure kwaliteitschampagne. Dit gebeurt dus niet elk jaar. Cuvée Cristal wordt samengesteld uit pinot noir en chardonnay druiven. In het productieproces wordt Cuvée Cristal in eikenhouten vaten voor twintig procent gefermenteerd.

Rijpingsprocessen

De rijpingsprocessen zijn erg belangrijk bij de Louis Roederer Cuvée Cristal. Deze rijpt minimaal drie tot vier jaar in de kelders. De uiteindelijke blend is samengesteld uit 50-60% Pinot noir, 20-30% Chardonnay en 10-20% Pinot Meunier. Uiteindelijk rusten de flessen nog negen maanden voordat ze klaar zijn voor vrijgave.

Wat valt er te zeggen over de smaak en de geur van Cuvée Cristal?

Cuvées uit verschillende jaren kunnen dankzij de druiven kwaliteit en de assemblage licht van elkaar afwijken qua smaak. Evenwel kunnen we gerust stellen dat de Cuvée Cristal van Louis Roederer een meesterlijke smaaksensatie teweeg zal brengen. Aroma’s van diverse frisse en zoete fruitsoorten komen er van af. Bovendien is de afdronk van deze zachte champagne uiterst puur.

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne