Zoete Doux champagne

champagnetijd 33

Samenvatting Artikel

Wanneer je graag champagne drinkt maar je de reguliere brut champagnes te droog vindt, dan is een doux champagne waarschijnlijk echt iets voor jou. Een doux is hoe dan ook de meest zoete champagne die er bestaat. Het aandeel aan toegevoegd suiker (ook wel dosage genoemd) is hierbij namelijk hoger dan bij alle andere categorieën die er in de champagne wereld te onderscheiden zijn.

Hieronder lees je eerst iets over de geschiedenis van de champagne, daarna meer over het toevoegen van suiker aan champagne. Zo leer je ook hoe een doux zich verhoudt tot ‘normale’ champagnesoorten. Tenslotte geven we je nog enkele tips zodat je weet welke zoete champagnes de moeite waard zijn.

Geschiedenis van Doux champagne

De geschiedenis van Doux champagne gaat meer dan tweehonderd jaar terug, wat de langste geschiedenis van een soort alcoholische drank is. Doux champagne werd in de late achttiende eeuw geïntroduceerd door Engelse kooplieden als een zoete variant op droge en ongezoete champagne dat voor die tijd populair was.

Wat je moet weten over champagne en toegevoegd suiker

Of de smaak van consumenten is in de loop van de jaren veranderd, óf we zijn als consument steeds veeleisender geworden. Anders valt het niet te verklaren dat champagne over het algemeen steeds droger is geworden. Zo was het een eeuw geleden nog heel normaal dat aan gewone champagnes nog tientallen grammen suiker per liter werden toegevoegd. Nu is bij zo’n brut nog maar sprake van een dosage van zes tot twaalf gram. Deze champagne moet verder op smaak worden gebracht door perfectie in assemblage en verdere productie.

Vergeleken bij een brut duidt een doux op een categorie met heel zoete champagnes. Aan een doux is namelijk meer dan vijftig gram suiker toegevoegd per liter. Dit toevoegen van suiker gebeurt overigens meestal na de ontgisting. De suiker maakt dan onderdeel uit van de vloeistof die aan de champagne wordt toegevoegd om het vochtverlies tijdens de ontgisting te compenseren.

Overzicht van dosage in champagne

Voorbeelden van doux champagnes van goede kwaliteit

Wanneer je per se een doux champagne wilt aanschaffen, dan zul je tijdens je zoektocht mogelijk op moeilijkheden stuiten. Doux champagnes worden namelijk steeds minder gedronken, dus worden ze ook minder geproduceerd en verkocht. De meeste liefhebbers van zoete champagne komen tegenwoordig uit bij een demi sec. Dit is een categorie met champagnes met een dosage van tussen de 32 en de 50 gram toegevoegd suiker per liter.

Ondanks dat het minder wordt verkocht bestaan er enkele kwalitatief goede doux champagnes die ook in Nederland te verkrijgen (kunnen) zijn. Probeer als liefhebber van zoete champagne bijvoorbeeld de volgende flessen te bemachtigen:

  • Veuve Clicquot Rich champagne. Veuve Clicquot is een van de grootste en meest bekende champagnehuizen. Dit huis beschikt dus bovendien over een van de beste soorten doux champagnes. De Veuve Clicquot Rich heeft een dosage van zestig gram suiker per liter. Tegelijkertijd komt die typische smaak van pinot meunier druiven in deze champagne duidelijk naar boven. Dit zorgt voor een extra fruitige smaak. Overigens bestaat er van deze doux ook een rosé variant.
  • Doyard La Libertine. Deze doux is afkomstig van het champagnehuis Doyard. De doux-variant heet voluit La Libertine Doux Champagne. Deze doux heeft een dosage van 60 tot 65 gram en is het resultaat van een uitgebalanceerd mengsel van pinot noir, pinot meunier en chardonnay druiven. 

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne