Demi sec champagne

champagne tijd

Samenvatting Artikel

In de champagne wereld geldt een demi sec als een behoorlijk zoete champagne. Bij mensen die zoete champagnes prefereren behoort een demi sec vaak tot de favorieten. Dit wordt ook bewezen door het feit dat meerdere toonaangevende champagneproducenten een goede demi-sec in hun aanbod hebben. Om welke merken het hierbij gaat lees je aan het einde van dit artikel. Eerst lees je meer over waar een demi sec moet voldoen en hoe dit zich verhoudt tot andere champagne categorieën.

Aan welke voorwaarden moet een demi sec champagne voldoen?

In het productieproces wordt aan champagne meestal na de fase van de ontgisting suiker of rietsuiker toegevoegd. Op deze manier wordt voor precies de gewenste zoetheid gezorgd. De hoeveelheid toegevoegde suiker wordt ook wel aangeduid door de dosage. Bij een demi sec geldt dat deze een dosage moet hebben van 35 tot 50 gram toegevoegde suiker per liter champagne. 

Champagne demi sec in verhouding tot andere soorten champagne

Inmiddels weet je dat een demi sec tot de zoetere soorten champagne behoort. Om dit te bewijzen laten we je hieronder een schema zien welke soort champagne over welke dosage beschikt.

 • Doux: deze champagne bevat meer dan 50 gram toegevoegde suikers per liter. Dit is de zoetste categorie die er bestaat.
 • Demi sec: dit is de champagne die centraal staat in dit artikel. Hier zit dus tussen de 35 en de 50 gram aan suiker in. Daarmee is het de op één na zoetste categorie.
 • Sec: deze champagne heeft een dosage van 17 tot 35 gram suiker per liter.
 • Extra sec: hierbij geldt een dosage van 12 tot 20 gram suiker.
 • Brut: een dosage van 6 tot 12 gram suiker. De brut is met afstand de meest geproduceerde, verkochte en geconsumeerde champagne.
 • Ultra brut (extra brut): 3 tot 6 gram suiker per liter.
 • Brut nature: hooguit 3 gram suiker per liter.
 • Champagne non dosé of zéro dosage: geen toegevoegde suikers.

Van de bovenstaande termen zijn brut, extra sec, sec, demi sec en doux overigens door de Franse wet beschermd. 

De beste demi sec champagnes om uit te proberen

Een demi sec of een brut kiezen is niet bij elke producent van champagnes (ook wel champagnehuis genoemd) mogelijk. Toch zijn er relatief veel gerenommeerde champagnehuizen die een demi sec variant aanbieden. Van alle zoete champagnes behoort de demi sec namelijk zonder meer tot de meest geliefde. Van de volgende champagnemerken is de demi sec het proberen waard:

 • Veuve Clicquot demi sec: als je op zoek bent naar een demi sec van hoge kwaliteit, dan is deze van het bekende champagnehuis Veuve Clicquot zeker aan te bevelen. De smaak van rijpe vruchten is hier duidelijk in te herkennen, net als die van pralines. 
 • Louis Roederer Carte Blanche: het merk van de beroemde kristallen biedt ook een uitstekende demi sec variant aan. Deze is ietwat romig van textuur en heeft een fruitige smaak waarin ook tonen van amandelen en honing herkenbaar zijn.
 • Billecart-Salmon Demi-Sec: het champagnehuis Billecart-Salmon heeft een demi sec die vooral bekend is om zijn verfijnde bubbels en volle smaak. 

Recente blog artikelen

De lekkerste soorten champagne
Tips voor het kiezen van de perfecte champagne
Gezondheidsvoordelen van champagne
Cava bestellen
Prosecco bestellen
Champagne bestellen
Alles over brut champagne